Sterke Van Der Poel pakt eerste klassementscross, Nys derde na gemiste start

Mathieu Van Der Poel heeft z’n allereerste grote zege in een klassementscross bij de profs beet. De 19-jarige Nederlander remonteerde in de finale landgenoot Lars Van Der Haar. Sven eindigde derde na een compleet gemiste start.

De allereerste cross voor de Superprestige markeert de échte start van het veldritseizoen. Na de proevertjes in Neerpelt en Erpe-Mere stonden bij alle veldrijders de zenuwen strak gespannen om niet al meteen in de eerste cross puntenverlies te lijden.

Bij de start werd er voor een recent overleden lid van de organisatie een minuut stilte gehouden. De automatische startlichten sprongen daarna veel te snel op groen, waardoor heel wat veldrijders even van de kaart waren en wat laat reageerden. Ook Sven Nys en Klaas Vantornout waren daarbij. Nys: “Ik denk dat het mijn eigen fout was. Ik was wat verrast en daardoor meteen het ritme kwijt”.

Nys draaide door de slechte start pas rond 20ste stelling het veld in. Gecombineerd met een snelle cross zoals die van Gieten is zo’n fout moordend: “Ik heb meteen besloten om het maximum eruit te halen.”, vertelde Sven.

Sterke Van Der Poel
Een opgemerkt gezicht aan de start is dat van de 19-jarige Mathieu Van Der Poel. De Nederlander, eigenlijk nog belofte, koos ervoor om het grootste deel van het seizoen toch al bij de profs te betwisten. Dat getuigt van zin in het crossen en dat was ook wat hij toonde bij de start van zijn eerste klassementscross bij de profs.

Van Der Poel kreeg echter te kampen met kettingproblemen en zakte terug, het sein voor landgenoot Lars Van Der Haar om er een lap op te geven. Van der Haar sloeg een kloof, maar had nog niet definitief met Van Der Poel afgerekend. Meer nog, de Nederlander liet een achtervolgend groepje met Vantornout en ook Nys achter zich en ging op en over Van Der Haar. Die actie was meteen goed voor zijn eerste klassementszege bij de profs. Van Der Haar en Sven mochten het podium vervolledigen.

Niels Timmermans

Al vanaf z'n 7 jaar wilde Niels Timmermans niets liever dan journalist worden. En als dat dan nog gecombineerd wordt met z'n grootste passie, de koers, doodgraag. Niels startte daarom in 2006 Nieuws Over Sven Nys, een nieuwswebsite over de Belgische veldrijder Sven Nys op. Sinds januari 2012 is hij tevens journalist voor het jongerenpersagentschap StampMedia. Ondermeer Chris Froome, Sep Vanmarcke en Jamie Cullum werden al geïnterviewd door Niels. Zijn artikels werden gepubliceerd op nieuwswebsites en in kranten zoals Deredactie.be, De Standaard, Het Nieuwsblad, Mo* en HLN