Pauwels verrast in Sluitingsprijs, Nys zwaait definitief af

De laatste officiële cross van het jaar komt op het palmares van Kevin Pauwels. Hij reed in de achtste ronde van de rest weg. Van Aert en Meeusen flankeerden Pauwels op het podium. De cross was ook de allerlaatste officiële cross voor Sven Nys.

Het veldritseizoen zit erop, de kaarten zijn geschud. Hoewel, vooraleer de veldrijders kunnen genieten van een welverdiende vakantie, moesten ze nog één keer aan de bak in de zandbak van Oostmalle. Het werd een speciale editie met een hoop afscheid. Sanne Van Paassen zwaaide uit bij de dames, ploegleider Hans Van Kasteren schreeuwde voor de laatste keer zijn Telenet-Fideatroepen aan, maar alles verwaterde een beetje bij het afscheid van Sven Nys en ploegmaat Vanthourenhout.

Dat uitte zich ook in de bezoekersaantallen. Op het parcours naast het vliegveld waren duizenden fans opgedaagd om voor de allerlaatste keer hun Kannibaal te komen aanmoedigen. Ook Geert Colda, één van de vele trouwe fans langs het parcours, wilde deze kans absoluut niet laten liggen: “Sinds een tiental jaar volg ik Sven elk weekend. Tijdens winter op de crossen, in de zomer op de weg en tijdens het mountainbiken, ik volgde het allemaal.” Wat is een superfan als Geert van plan met alle vrije tijd nu Nys er definitief mee ophoudt? “Ik zal nog naar de cross gaan, maar niet meer zo intensief als vroeger. En natuurlijk blijf ik met Thibau (de zoon van Sven Nys, nvdr.) de familie Nys volgen”.

Mathieu Van Der Poel moet in het defensief
Vooraleer Nys zijn fiets aan de wilgen kon hangen, moest er nog wel gecrosst worden. Na de overwinning van Daan Soete bij de beloften en die van Sanne Cant bij de vrouwen, weerklonk om 15u stipt het startschot voor de eliterenners. Toon Aerts draaide als eerste het veld in, gevolgd door Stan Godrie, Gianni Vermeersch en Lars Van Der Haar. Mathieu Van Der Poel mistte zijn start volledig. Hij zou van diep in het peloton zijn weg naar voor moeten terugvinden. Ook Nys was niet meteen in de voorste gelederen terug te vinden, maar om de aansluiting met de kopgroep terug te vinden, kreeg hij wel hulp van ploegmakker Sven Vanthourenhout.

Nys sloot in de derde ronde aan bij een omvangrijke kopgroep onder aanvoering van Tim Merlier en trok in een zandstrook meteen door. Hij kreeg David Van Der Poel met zich mee en het duo sloeg al snel een kleine kloof van een achttal seconden. Duizenden Nys-fans gingen uit hun dak, want in de allerlaatste cross kwam hun renner in aanmerking voor een droomafscheid: een allerlaatste zege.

Stille Kevin sluipt naar voor
Dat was echter buiten Wout Van Aert en Tom Meeusen gerekend. Samen zorgden zij voor een hergroepering in de vijfde ronde. Het viel vervolgens een moment stil en dat was het sein voor Mathieu Van Der Poel, ondertussen terug onder de levenden vooraan, om te vertrekken. Van Der Poel reed zich echter in alle onstuimigheid vast in de zandstrook en zag daardoor zijn aanval gefnuikt. Het wedstrijdverloop viel opnieuw stil.

Vanuit de achtergrond kwam ondertussen Kevin Pauwels naar voor geslopen. Er scheidde zich een kopgroep van vier renners af met Pauwels, Van Der Haar, Van Aert en Nys als laatste koploper.

Van Der Haar gaat in de fout, Van Aert en Pauwels profiteren
Vervolgens maakte Van Der Haar een slipper in de zandbak. Nys werd gehinderd en Pauwels en Van Aert zagen hun kans mooi om ervandoor te gaan. Het duo reed in een mum van tijd een voorsprong van 7 seconden bijeen. Van Der Haar moest achtervolgen en bij Nys leek de veer wat gebroken. Hij zakte stelselmatig terug.

Het duurde niet lang vooraleer Kevin Pauwels Van Aert achter zich liet. Van Aert, die deze week last had van zijn rug, had geen reactie op een tempoversnelling van Pauwels. De renner van Marlux-Napoleon Games bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit. Vier seconden werden er al snel tien, tien werden er vijfentwintig.

Pauwels consolideerde in de tiende en laatste ronde zijn voorsprong en komt zo voor de eerste keer als overwinnaar op de erelijst van de Sluitingsprijs 2016. Het podium werd vervolledigd door Wout Van Aert en Tom Meeusen.

“Dat Sven op me zou wachten, had ik nooit gedacht”
En Nys? Daarop bleef het nog even wachten. Nys kwam samen met ploegmaat en vriend Sven Vantourenhout over de streep. De uitslag was niet meer van belang. Daarna volgde een emotioneel moment met familie en vrienden. Al bleef Nys zelf er vrij professioneel onder. “Ik denk dat ik er heel goed op voorbereid was. Maar misschien komen de emoties wel als het crossseizoen straks herbegint”. Mama Vera hield het heel wat minder droog. Ze was zelfs zo emotioneel dat praten met de pers heel moeilijk was. “Het is een beetje een dubbel gevoel. Langs de ene kant is het mooi geweest, maar langs de andere kant is het ook heel jammer dat het voorbij is. Maar goed, eigenlijk is het nooit gedaan. Nu is het aan Thibau”.

Ploegmaat Sven Vantourenhout had nooit verwacht dat Nys op hem zou wachten. “Zijn gebaar toont hoe Nys is als mens. Zoiets was nooit afgesproken, ik had het zelfs helemaal niet door. Op een halve ronde van het einde riepen de toeschouwers me toe dat Nys op me wachtte. En inderdaad, hij was daar. Dat gebaar leverde me kippenvel op”.

Rustig wordt het niet meteen voor Nys. Er zijn de première van de film, het afscheidsfeest in het Sportpaleis en nog vele andere randactiviteiten. Feestje bouwen na de cross dan maar? Ook op dat vlak blijft Nys de asceet die we kennen. “Het wordt een beperkt feestje. Want maandag moet ik al de hele dag vergaderen bij de veldritcommissie van de UCI”. Of wat had u anders gedacht? Nys blijft Nys.

Niels Timmermans

Al vanaf z'n 7 jaar wilde Niels Timmermans niets liever dan journalist worden. En als dat dan nog gecombineerd wordt met z'n grootste passie, de koers, doodgraag. Niels startte daarom in 2006 Nieuws Over Sven Nys, een nieuwswebsite over de Belgische veldrijder Sven Nys op. Sinds januari 2012 is hij tevens journalist voor het jongerenpersagentschap StampMedia. Ondermeer Chris Froome, Sep Vanmarcke en Jamie Cullum werden al geïnterviewd door Niels. Zijn artikels werden gepubliceerd op nieuwswebsites en in kranten zoals Deredactie.be, De Standaard, Het Nieuwsblad, Mo* en HLN